2010-01-06

Chilisås - gör den själv

Ingredienserna i chilisåser kan variera och ha olika karaktär. Att göra den själv innebär att man kan få den hur stark, mild, söt eller sur man vill ha den. Den största anledningen till att själv tillaga chilisåsen är att de i butikerna ofta innehåller en oproportionerligt stor mängd socker.

Ingredienser.
½ kg väl mogna tomater
½ gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 syrligt äpple
½ dl ättiksprit
3 msk vatten
¼ dl muscovadosocker
1 tsk paprikapulver
1 tsk finhackad färsk eller torkad chili
½ tsk finriven färsk ingefära ( ta ut färskfrusen direkt från frysen )

Gör så här
Lägg tomaterna i kokande vatten någon minut.
Ta upp dem och låt dem svalna någon minut – dra därefter av skalen och skär i bitar
Skala gul lök, vitlök och äpple och skär i bitar
Lägg alla ingredienser i en gryta och låt koka på svag värme ca 30-40 minuter. Rör om.
Mixa röran och koka hastigt upp igen
Skölj rena burkar med ättika och fyll dessa.

Denna chilisåsen går bra att ha ett tag i kylskåp, ca 1 vecka, men frys in resten och ta fram vid behov

Inga kommentarer: