2009-12-28

Jordärtskockssoppa

Jordärtskocker är en rotgrönsak som historiskt blivit benämnda som solrötter. Det är just den knotiga, ojämna knölen som används i matlagningen. Här presenteras jordärtskockan som soppa. De kan också kokas mjuka i lätt saltat vatten och serveras varma med smör. Ett annat alterativ är att använda i gratäng eller ugnsbakad tillsammans med rotfrukter och grönsaker.

Svenska jordärtskockor finns september-april. Jordärtskockor bör förvaras kallt, 2-4°.


Ingredienser – 4 portioner

1 potatis
1 morot
2 dl vitkål
1 dl soyabönor
5 st charlottenlökar
400 g jordärtskockor
1-2 rosmarinkvistar
Smör att fräsa i ca 20 g
Salt och svartpeppar
Ca 1-1,5 liter vatten
1 dl vitt vin
1 dl creme fraice
1 dl vispgrädde
1 knippe persilja


Skala potatis, morötter, charlottenlök och jordärtskocker och skär i mindre bitar
Lägg i en gryta med smör.
Tillsätt 2 dl strimlad vitkål och 1 dl soyabönor ( som kokts i förväg )
Låt allt fräsa och bli mjukt i en tjockbottnad gryta
Lägg i rosmarin och salt och peppar
Späd med drygt 1 liter vatten och låt koka på låg värme ca 40 minuter.
Späd med mer vatten vid behov
Mixa i stavmixer
Häll allt tillbaka i grytan och koka upp på nytt
Häll i vin, creme fraice och grädde och värm före servering
Toppa med hackad persilja

Inga kommentarer: