2009-12-29

Grönkålsgratäng med lax

Grönkål är en kålart med mörkt gröna eller blågröna krusiga blad. Den är rik på järn, samt C och A-vitamin. Grönkålen är tålig om vintern och kan stå ute i snö. Här presenteras en grönkålsgratäng med lax. Servera potatismos med rotselleri till, se i innehållsförteckningen

Den här gratängen har den fördelen att den innehåller både grönsak, fisk och ägg och goda kryddor. Äter man fisk tre gånger i veckan så får vi också de nyttiga och skyddande omega-3.

Ingredienser – 4 portioner

600 g grönkål
1purjolök
2 vitlöksklyftor
1 hackad chili
500 g lax, gärna färsk
3 ägg
1 dl mjölk eller grädde
Muskotnöt
Salt, peppar
2 dl riven ost ( ej färdig köpt utan riv egen, godare och billigare )

Gör så här:
Ta bort grova stjälkar och tvätta grönkålen
Koka därefter grönkålen någon minut, låt rinna av och hacka den grovt
Skär purjolök och vitlök i fina skivor och fräs i smör blandat med hackad chili
Vispa ägg, mjölk/grädde, salt, peppar samt blanda i 1 dl riven ost ( spara 1 dl för topping )
Skär laxen i små bitar
Blanda den hackade grönkålen med löken och lägg ett lager i botten av en smord gratängform och strö över krossad muskot och eventuellt extra salt
Lägg laxbitarna ovanpå och därefter ytterliggare ett lager grönkål och lök.
Häll över ägg – ost blandningen
Toppa med 1 dl riven ost

Gratinera på 200 grader i ca 25 minuter

2 kommentarer:

Omega-3 Bloggen sa...

Härligt med ett gott recept som innehåller så mycket av allt det goda som kroppen behöver. Inte minst omega-3.

Fram för fler såna här recept som är enkla att tillaga, goda, nyttiga och innehåller rikligt med omega-3.

God fortsättning!
Hälsningar
Björn

marirose sa...

Roligt att höra att receptet gillades och Gott Nytt År på dig själv,Björn!