2009-12-03

Hemmalagad rödbetssallad, inte bara till jul utan året runt

Inget går upp mot en hemlagad rödbetsallad. Då slipper man också alla konserveringsmedel. Börja med att koka färska rödbetor. För att dela upp arbetet kan detta göras dagen före. Tillvägagångssättet finns i innehållsförteckningen under rödbetor.

Det är lätt att göra i mikrovågsugnen men det är möjligt att rödbetorna förlorar näringsmässigt.

Förutom till jul så kan rödbetssalladen ätas året runt och passar bra att lägga på en smörgås eller knäckebröd. Den lämpar sig också till hemmalagade köttbullar eller rökt fisk

Ingredienser: 4 portioner

4 kokta rödbetor
1 kokt potatis
2 msk rödbetsspad
½ msk ättika 24%
2 finhackade äpplen
Ca 1 dm finhackad purjolök
½-1 finhackad rödlök
1 dl hackade valnötter
250 g kesella ( eller 2 dl vispad grädde )
2 tsk färskriven pepparrot ( eller 1-2 tsk wasabi som rörs ut i kesellan eller grädden )
salt och peppar
ev ½ tsk socker

Gör så här :
Rör ner den rivna pepparroten i kesellan eller den vispade grädden ( alternativ rör ut wasabi pulvret )
Blanda alla övriga ingredienser och rör ned i kesellan ( alternativt grädden ). Så var det klart!

Smaka på rödbetssalladen och lyssna på Woody Guthries fina klassiker- This Land Is Your Land.

2 kommentarer:

leni sa...

Tror sjalv att det ar mer narings riktigt att koka gronsaker i micron an pa spisen for man behover mindre vatten och kok tid.
Leni

marirose sa...

Bra att höra synpunkter