2009-12-04

Äkta Vara! Se upp i december!

Sofistikerade och mörbultade industriprocesser får
livsmedels branschen att skylta med lockande rubriker:
”lantbröd”,färskpressad juice”,gammaldags glass” , ”smak av jordgubbar”.

Ja listan kan bli hur lång som helst. Det vi då köper kan vara obehagliga transfetter, konserveringsmedel för att förlänga hållbarheten och otaliga E-ämnen och aromtillsatser.

Här kommer några exempel som med fördel kan undvikas vid den här tiden på året. Det finns lösningar men man får leta efter dem.
Många har fina påkostade kök - kanske tid att spendera mer tid där.



Risgrynsgröt i plastkorvsformat. De allra flesta i butikerna är fyllda med oljor, arom och färgämnen. Dock har Änglamark ekologisk. Koka gröten själv – Gott och äkta vara!


Saffransbröd. Här är vi verkligen ute i tillsatsdjungeln. Försök hitta ett hembageri som kan stå för äkta vara utan emulgeringsämnen, förtjockningsmedel, simulerad mandelsmak m.m. Ett bra alternativ är att själv baka saffransbullar med smör och saffran. Se recept i innehållsförteckningen.


Pepparkakor. Färdig köpta pepparkakor består oftast av smörsubstitut och aromämnen. Det är svårt att hitta sådana som är bakade på riktigt smör. Men det är både lätt och gott att baka på egen hand. Se pepparkakor i innehållsförteckningen.


Inlagd sill. Här är det inte heller lätt att undvika det ena eller det andra. Med en enkel löksill kan man klara sig undan med ett enbart ett par aromämnen som skapar lök och örtsmak. Äkta inlagd sill får man oftast stå för själv.


Rödbetsallad i butikerna består förutom av liten mängd rödbetor av rödbetsextrakt och konserveringsmedel. Försök hitta butiker som gör sin egen utan en massa tillsatser. Efterfråga!Det bästa alternativet är annars att göra sin egen. Se recept i innehållsförteckningen.


Julskinka. Industriskinkor, glansiga och vattenbesprutade hålls ihop med fosfatprodukter, E450 och E451. De hårt åtgångna skinkorna piffas upp med smakförhöjare. Nitriter används som konserveringsmedel. För att komma runt detta så är det bättre att köpa i gårdsbutiker eller på Bondens marknad eller i andra specialaffärer. Fastmyra är en leverantör som anses ha nitritfria skinkor. Slå på nätet och se var de eller liknande finns närmast.

Inga kommentarer: