2009-12-02

Goda Runda Hemmabakade Saffransbullar

Idag innehåller de flesta lussekatter kesella eftersom det bidrager till bullens smidighet. Tillsammans med saffran är det väldigt gott att kombinera med kardemumma som här i receptet. Själv tycker jag om ganska stora runda bullar, men prova gärna lite olika former.

En god anledning att baka själv, förutom trevnaden och dofterna, är att det blir dyrt att köpa färdiga saffransbullar och dessutom är de i butikerna oftast simulerade med smakämnen och andra tillsatser.


Ingredienser. Ca 35 st

1 pkt jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran
1-2 tsk malen kardemumma
1 burk kesella
1,5 dl socker
½ tsk salt
17-19 dl vetemjöl

Till pensling
1 uppvispat ägg i ½ dl mjölk

Russin för dekoration

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk, saffran och kardemumma och värm försiktigt till 37 grader ( fingervarmt )
Slå vätskan över jästen och rör om tills allt löst sig
Tillsätt därefter kesella, socker, salt samt det mesta av mjölet ca 1.5 liter
Arbeta degen tills den blir smidig nog att den släpper från bunkens kanter
Tillsätt mer mjöl vid behov
Täck bunken och låt jäsa i 40 minuter

Arbeta ut degen på mjölat bakbord och forma bullarna
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i övertäckta i 3 min
Sätt ugnen på 225 grader
När bullarna jäst färdigt – pensla med äggmjölkblandningen
Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter men håll koll under tiden

Inga kommentarer: