2009-12-01

Hemmabakade pepparkakor - så lätt och stämningsfullt

Det är mycket lätt att göra sin egen pepparkaksdeg.
Och pepparkakor skall bakas på smör. Däremot är det mycket svårt att hitta peppakakor i butikerna som inte är fejkade. Alla möjliga aromämnen är tillsatta.

Dessutom går det bra att ha en hemmagjord deg i kylen i flera veckor och man kan ta ut en del och kavla och sätta i ugnen för kaffestunden. Eller så tar man med sig degen och går hem till någon och bakar. Lek med tomtegubbar och tomtegummor, stjärnor och hjärtan eller hitta på något eget.


Här är exempel på ett recept som fungerar ( detta har jag ej med i receptet men experimentera gärna med att skrapa i kornen från en 1/2 vaniljstång )


Ingredienser: ca 150 stycken
2 dl sirap
2 dl socker
200 g smör
1 stort ägg ( eller två små )
2 tsk malda nejlikor ( det går bra att stöta hela kryddnejlikor i mortel )
1 tsk mald ingefära ( men det går bra att riva färsk )
1 tsk mald kanel
1,5 tsk bikarbonat
ca 8 dl vetemjöl


Gör så här:
Smält smör, socker och sirap i en gryta.
Ta av plattan och fortsätt röra då och då tills det kallnat
Tillsätt ägg
Rör ut bikarbonaten i lite vatten
Häll i bikarbonaten och övriga kryddor
Tillsätt mjölet
Arbeta samman degen och låt vila över natten


När det är dags att grädda:
Sätt ugnen på 200 grader
Kavla ut degen och ta ut figurer och lägg på plåt med smörpapper under
Grädda i ca 8 minuter



Ingredienser till Glasyr:
2 dl florsocker
2-3 tsk hett vatten
1 tsk olja

Rör samman ingredienserna. Om sprits saknas går det bra att använda en liten pensel, som man t.ex. använder till vattenfärger, för att dekorera sina verk.

2 kommentarer:

leni sa...

Det ser veskligen juligt och stamningsfullt ut.Synd att man inte kan njuta av doften ocksa.

Sophunny sa...

Vad fint! Det ser ut som tavlor när dem ligger på servetten:) Idag ska jag baka lussebullar!