2009-11-27

Annorlunda boktips. Låt smak, lust och ekonomi gå hand i hand.

Här presenteras fyra boktips inom mat och hushållsekonomi. Kan lämpa sig väl som julklapp, som present eller för eget bruk.


Kärlek het som chili av Larura Esquivel.

Denna bok är som ett grekiskt drama men i Andarnas hus. En mustig, bitterljuv historia med recept som stimulerar våra sinnen och gommar. Moral, tragik, magi och humor gestaltas sida vid sida i denna lättlästa roman
Den är svår att få tag i på svenska förutom på biblioteken, men försök på http://www.antikvariat.net/.
Vill man läsa den på spanska eller engelska så går den med fördel att beställa här till höger genom att klicka in på adlibris .



Den Hemlige Kocken – det okända fusket med maten på din tallrik av Mats-Eric Nilsson
Vad är det vi stoppar i oss egentligen? Är det någon som bryr sig? Och har vi blivit smak skadade?
Den här boken är både intressant och väl underbyggd och ger konsumenterna insikt i hur vi kan använda vår makt. Genom vår medvetenhet kan vi också välja.
Tillsatser används för att åstadkomma färg, konsistens och smak samt för att ersätta råvaran samt öka dess livslängd. Vill vi detta?
"Den hemlige kocken" är en bok om livsmedelsindustrins moderna historia samtidigt som vi som läsare och konsumenter får en utmärkt inblick i fusket kring vår mat.
Klicka in på adlibris här till höger för beställning.



Svenska Hem – en passionerad affär av Monika Björk och Eva Kaijser
Även kring sekelskiftet var det kris i livsmedelsbranschen. Men det hade en helt annan karaktär.

Den 8 november 1904 öppnas en butik vid Stureplan i Stockholm av kvinnor i protest mot livsmedelshandelns snusk och lurendrejeri. Butiken fick namnet Svenska Hem. Efter 10 år fanns fem butiker och över 3000 medlemmar.
Detta är en lustfylld bok som beskriver ett nätverk av intelligenta, roliga och kapabla kvinnor som ville ut ur en traditionell kvinnovärld.
Denna finns också på adlibris om man vill beställa över nätet. Klicka in till höger.



Belöning och beroende av Charlotte Erlanson-Albertson
Den här boken ger en vetenskaplig och djupare förståelse beträffande vårt förhållande till mat. Intressant och lättläst.
Författaren kartlägger hur naturliga belöningar är livsviktiga för livets fortbestånd och hör till det dagliga livet. Till exempel ger en förväntan också en belöning – i våra dagar kan detta rymma att förbereda och tillaga maten . På samma sätt har belöning en positiv effekt på lärande och motivation.

Det finns också onaturliga belöningar som leder till tvång och beroende. I dagens sofistikerade samhälle kan det vara svårt att dra en gräns för det naturliga och onaturliga. Sötningsmedel är ett onaturligt födoämne och har mycket söt smak med en belönande effekt som är onaturlig och det blir svårare för kroppen att reglera konsumtionen av sötningsmedel.
Hjärnan behöver dagligen 120 g glukos. Detta kan vi kan få genom att äta frukt. I frukten finns också nödvändiga antioxdanter som skyddar hjärnan.
Klicka in på adlibris här till höger för beställning.

Inga kommentarer: