2009-11-01

Mixad Rotfruktsgratäng

Hösten är verkligen säsong för rotfrukter. Låt fantasin spela eller så tager man vad man haver. Detta är vad jag hade i gratängen på bilden.

Ingredienser 2 portioner:
2 potatis
2-3 morötter, palsternackor och gulbetor
½ eller 1 litet blomkål
½-1 purjolök
1 gul lök
1 röd lök


Här ingick även gulbeta, som liknar rödbetan i smak, men färgar inte av sig. Gulbetan har rött skal och är vackert guldgul inuti även efter tillagning. Den kan kokas och ugnsbakas och ätas med smör och kryddor. Den går även att råriva till sallad. Svenska gulbetor finns ungefär från augusti – januari.



Gör så här – 2 portioner:
Skala och skär rotfrukterna i lämpliga bitar och mängd till 2 personer och lägg i en smord eldfast form

Vispa ihop följande och häll över rotfruktsgratängen:
2 ägg, 2,5 dl mjölk eller grädde samt 1 dl keso
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
1 msk färsk riven gurkmeja
Salt och peppar

Riv ost på toppen
Grädda i ugnen 200 grader i ca 20-30 minuter

Färsk ingefära och gurkmeja går utmärkt att förvara i frysen
och lätt att riva i frusen form.



Välj kött eller fisk till. Extra gott till gratängen är t.ex. rökt makrill.
För helvegetariskt - stek tofu i skivor med lite chili.

Inga kommentarer: