2009-11-23

Lagom till Advent - Gunvors mustiga fullkornsbröd med hasselnötter och tranbär

Det här brödet kan behålla sin saftighet i flera dagar. Jag brukar
först lägga det i en papperspåse och därefter en plastpåse ytterst.
Och naturligtvis är det även utmärkt att frysa in.

Passa på att servera en fiskgryta / soppa till. Receptet hittar ni i innehålls förteckningen under "gryta" eller "fisk". Byt ut gurkmejan till saffran vilket ger riktig decemberkänsla till adventsljusen.

Ingredienser:
1 l filmjölk
6 dl fullkornsvetemjöl
9 dl grovt rågmjöl
6 tsk bikarbonat
6 tsk salt
1- 1½ dl mörk sirap
ev 1-2 tsk brödkrydda ( kan uteslutas )
1 dl torkade tranbär
ca 3 dl hackade hasselnötter

Gör så här.
Blanda samman alla ingredienserna i bunke
Smörj 2 stycken 1½ liters bakformar med smör och "bröa" med t.ex. sesamfrön ( men om ni har silikonformar behöver dessa inte smörjas - titta )
Fördela smeten i båda bakformarna.

Sätt in i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 45 min.

Passa också på att titta under Presenter och julklappstips. Där finns exempel på silikonform men de finns även att köpa i avlång design som passar till brödbak.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gunvors mustiga fullkornsbröd med hasselnötter och tranbär är en utav de godaste bröden jag någonsin testat. Detta kan jag allt rekommendera.
/Marilyn

marirose sa...

Kul, det märktes att det var populärt!