2009-11-14

Aptit är positivt - det betyder att vi är friska.

Vår biologi behöver en god matkultur och genom att tänka ut vår måltid, planera och tillreda den skapar vi välbefinnande. Kroppen behöver vara i energibalans och därför är det viktigt att innehållet i födan avvägs.

Förslag på en välkomponerad måltid
Halva tallriken består av dels råkost och dels al dente kokta
grönsaker.
¼ består av kolhydrater, t.ex potatis, pasta, ris eller liknande.
¼ består av protein, t.ex. kött eller fisk.


Så här kan en enkel vardags måltid komponeras.
Halva tallriken består av al dente kokt broccoli samt tomat och lök med kokta bönor
Kallpressad rapsolja som salladsdressing
¼ fullkornsspagetti
¼ köttfärssås med tofu




Riktlinjer
- Ät gärna tre frukter per dag och i olika färger. Välj också färska bär. Vintertid går bra med djupfrysta. Bär anses påverka våra gener och skydda mot sjukdomar.
- Ät någon typ av kål dagligen som broccoli, vitkål, blomkål, savoykål osv.
- Ät lök dagligen som gul lök, vitlök, rödlök, purjolök osv.
- Ät fet fisk tre gånger i veckan som lax, sill, makrill, skaldjur osv.
- Ät kött från djur som är ute och äter gräs och blad och inte enbart är uppfödda på kraftfoder.
- Slösa med kryddor – de är hälsosamma och har flera antioxidanter.
- Ät fett i lagom mängd. Förkasta lightprodukter. Köp dessutom riktigt smör
- Ät långsamt och låt det gå paus till nästa måltid.
- Drick ca 30 ml per kg kroppsvikt dagligen och mer i tropiskt klimat och vid fysisk aktivitet
- En timmes motion per dag vid stillasittande arbete. Annars 1 timme 3ggr i veckan och ½ timme 4 ggr i veckan

Inga kommentarer: