2009-11-09

Äppelpaj med muskot och cheddarost

Frapperande god. Receptet kan med fördel dubbleras. Eller dubblera pajdegen och frys in hälften så sparar det arbete till nästa gång.

Klicka längst ned och lyssna på Gram Parsons & Emmylou Harris-
"In my heart of Darkness"  

Till pajdeg:
7, 5 dl vetemjöl
150 g kallt smör
0,75 dl florsocker
Skrapet från ½ -1 vaniljstång
3 msk äppelcidervinäger
1 ägg
0,75 dl kallt vatten
Till fyllning:
5 svenska äpplen
1 msk muscovado socker (alternativt brunt socker )
½ riven muskotnöt
1 – 2 dl cheddarost, gärna något stark
2 msk smör

Tillbehör:
Plastfolie
Form ca 24-26 cm med avtagbar kant

Gör så här:
Blanda ihop samtliga ingredienser till pajdegen.
Lägg den i pastfolie och låt den vila i kylen ca 1 timme eller längre.
Sätt ugnen på 200 grader
Spara en del av pajdegen till lock
Kavla ut resten av pajdegen och klä botten av formen.
Tryck med tummarna så att det blir en kant.
Förgrädda pajskalet i ca 7 -10 minuter.
Låt pajskalet därefter svalna en stund.
Skala och skär äpplena i tunna skivor och lägg först i en skål.
Strö över muscovado socker och riven muskot samt klicka över smöret och blanda om.
Lägg fyllningen i formen när pajens botten har svalnat.
Hyvla över osten.
Kavla ut resten av pajdegen till ett lock så att det täcker fyllningen.Grädda i ca 40 minuter

Servera med vaniljglass av god kvalitet eller vispad grädde smaksatt med äkta vaniljstång eller ett par matskedar calvados.

1 kommentar:

Energia sa...

Jag tror detta är min favorit paj!