2009-10-30

Citrusfocaccia med fetaost och rosmarin

Citrusfocaccia med fetaost och rosmarin – ca 10 personer

Ingredienser:
7 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl olivolja + lite olivolja till pensling
2 tsk salt
Rivet skal av 2-3 citroner
1,5 l vetemjöl
Lite flingsalt
100-150 g fetaost i bitar eller smulad
Färsk rosmarin ( kan bytas ut mot timjan eller citrontimjan )

Gör så här:
Värm vattnet ljummet och rör ut jästen
Tillsätt olivolja, salt och citronskal och blanda
Tillsätt vetemjölet lite i taget och rör om ett par minuter
Låt jäsa i minst 45 minuter i skålen
Sätt ugnen på 225 grader
Ta fram en bakplåt med kanter och klä med bakplåtspapper
Häll över degen och fördela den med mjölade händer så att det blir ca 3cm tjock
Pensla med olivolja och stör över filingsalt
Fördela fetaost och rosmarinblad och peta ner i degen.
Låt jästa minst 20 minuter
Grädda 25 minuter

Låt svalna. Skär focaccian i lämpliga rutor. Frys in det som blir över. Bra att ta med sig på resan, jobbet, till picknicken eller var helst där man kan tänkas bli hungrig.

Inga kommentarer: