2009-10-10

Äpple och Ost - En fin kombination

Svenska äpplen har en lång mognadsprocess
och i vårt nordiska klimat utvecklas
en perfekt arom. Välj obesprutade äpplen då nyttigheterna sitter i skalet,
vilket gör att det därför är vettigast att äta dem oskalade.

Två svenska favoriter
Ingrid Marie - Smaken är fin, svagt syrlig med lätt kryddad arom. Frukten tillhör de senare höst– och vintersorterna och har god hållbarhet.

Cox Orange är små runda gulröda äpplen med fin mild smak.
Ett hållbart och gott dessertäpple. Bra vinteräpple.


Här presenteras två enkla exempel med äpple och ost.
1. En smörgås som mellanmål
2. Lunchsallad med äpple och grönmögelost
3. Se också äppelpaj i innehållsförteckning



1. Smörgås med ost och äpple
Hemmabakat bröd eller knäckebröd. Enkelt och gott. Skiva t.ex. grevéost med äppelskivor på toppen.








2.Sallad med äpple, ädelost och vitkål - Lunchsallad till en person
-Strimla vitkål så att det blir ca 2 dl
-ett äpple i tärningar
-1 dl vita bönor eller andra bönor ( som tillagats i förväg och är bra att ha i frysen)
-Hacka i 5 valnötter
-Smula en bit ädelost eller grönmögelost och blanda i
-Häll över lite olja före servering

Ät grov smörgås till eller knäckebröd

1 kommentar:

Energia sa...

Mmm, jag åt en ostmacka med skivade äpplen till fukost det gör sig till och med bättre än paprika eller tomat som jag brukar ha.
Åh din äppelpaj med muskot och cheddarost är FANTASTISK! Precis i min smak!