2009-08-29

Färska rödbetor - en delikatess!

Rödbetor har fler varianter än enbart som inlagda till husmanskosten. De är dessutom rika på mineral och B-vitamin. Även blasten är smakfull och har högt näringsvärde och kan användas i t.ex.rödbetssoppan. Koktiden för rödbetor varierar beroende storleken och hur späda de är. Beräkna mellan 20 till 60 minuter. Koka dem oskalade så färgar de inte.

Hur man kokar rödbetor i microvågsugnen:
Skär av blasten och borsta rödbetorna (spara blasten till soppan)
Lägg dem i en tillräckligt stor skål med ca 1 dl vatten i botten
Salta och lägg eventuellt i några myntablad
Tillaga under lock i 5 minuter
Ta ut och skaka om skålen och ställ in ytterliggare 3-5 minuter
Fortsätt så tills de är mjuka. Känn med sticka.


1. Färska, nykokta och varma rödbetor.
Att ätas precis som de är med lite rört smör eller olivolja. För att variera: Riv citonskal och blanda med smöret och ät getost till. Delicato!


2. Ugnsbakade rödbetor – gott till kyckling, rökad fisk eller hemmalagade hamburgare

Ingredienser
Rödbetor
Olja
Flingsalt
Timjan ( alternativ citrontimjan, oregano, rosmarin )

Gör så här.
Sätt ugnen på 180 grader
Lägg bakplåtspapper och pensla med olja
Fördela rödbetorna på plåten och strö över flingsalt och örter

3. Rödbetor som snacksFörutom att ha som tilltugg går chipsen också utmärkt att blanda i sallader. Ta inte för mycket olja på plåten för då blir de inte krispiga. Rödbetorna kan bytas ut mot morotsslantar eller squash skivor.

Borsta rödbetorna och ta bort blasten
Koka 3- 5 rödbetor i mikrovågsugnen enligt ovan
Skölj i kallt vatten och skala dem
Ta fram en braspanna och lägg bakplåtspapper och pensla mycket tunnt
Skiva rödbetorna i tunna skivor och fördela dem över plåten
Strö över flingsalt och örter efter egen fantasi
Baka på låg värme i ugnen. Ju lägre värme desto längre tid och tvärtom.

1 kommentar:

Anonym sa...

Man kan också riva färdigkokta rödbetor lite riven vitkål, blandaa det med en pressad vitlöksklyfta eller två. samt ha i lite riven parmesanost och blandar ut det med hälften majonäs hälften creme freiche och har det som en sås/sallad till kött.