2009-07-29

Egen musli vinner i både smak och pris! Frukost, morgenmad, breakfast, petit-déjeuner, fruhstuck.

Det är mer sällan att frukosten varieras lika mycket som övriga måltider även om det finns flera varianter. Själv håller jag mig oftast till två olika:

Marirose´s grötmusli
eller
Musli med filmjölk och keso.

Vissa har lätt för att äta tidigt på morgonen, andra vill vänta en stund. Hur som helst är det vissa saker som företrädesvis kan undvikas.

- Juice innehåller i många fall onödigt socker. Ät hellre färsk frukt eller pressa färsk frukt i en juicepress
- Ljust bröd som är fiberfattigt.
- Marmelad ger tomma kalorier. Ta liten mängd
- Smaksatt yoghurt innehåller onödigt socker. Skiva istället färsk frukt i neutral filmjölk eller yoghurt.
- Socker i kaffe och te är tomma kalorier


Marirose´s grötmusli
Ingredienserna är väl värt att ha hemma då de är prisvärda energimässigt och återkommer i flera recept inte minst när det gäller bakning. Tiden det tar att blanda och hacka samman uppvägs av resultatet. Samla alla ingredienserna i en låda så är det lätt att ta fram.

Ingredienser:
Havregryn (av god kvalitet 9
Vetekli ( kruskakli )
Linfrö
Rågkross
Solroskärnor
Russin
Banan ( kan ersättas med två hackade torkade aprikoser )
Pumpakärnor ( strö över gröten på tallriken )


Gör så här:
1 dl havregryn av god kvalitet
Blanda vetekli, linfrö, rågkross, solroskärnor och russin ( 5-6 st ) så att det blir ca ½ dl

Koka upp vatten, drygt 2 dl, och häll i den totala mängden torrvaror, alltså 1,5 dl.
Skiva ned en banan och låt sakta koka med ca 3-5 minuter under omrörning. Känns gröten för lös – tillsätt 1 tsk polenta. Stäng av värmen och låt gärna gröten stå ytterliggare 5 minuter.
Strö över pumpakärnor - se bilden här till höger.



Musli, ca 1 kg: Servera i filmjölk, keso och banan.
Egen musli vinner i både smak och pris. Den här rostade muslin är suverän, men blandningen kan också ätas torr.

Ingredienser
5 dl havregryn av god kvalitet
7 dl rågflingor
1dl vetegroddar
1 dl havre eller vetekli
1 dl boveteflingor
2 dl kokosflingor
1 dl hackade valnötter
1 dl hackad mandel ( koka och dra av skalet först )
1 dl hackade torkade dadlar eller fikon
7 dl cornflakes av god kvalitet

Gör så här.
Blanda alla ingredienserna utom cornflakes
Häll vatten ( 2 dl ) och olja ( ½ dl ) i en burk eller flaska och skaka kraftigt och häll den därefter i musliblandningen
Rosta på 200 grader i 40 minuter. Rör om då och då så att allt blir torrt.
Blanda i cornflakes
Häll muslin i en burk

Servera muslin med filmjölk och keso. Blanda i en skivad banan och toppa med pumpakärnor!

Inga kommentarer: