2009-07-15

Blåbärslandet Sverige

Blåbär växer på en låg buske, blåbärsriset, och finns vilt i våra svenska skogar. Vi kan plocka dem under juli-augusti. Blåbär är ur näringssynpunkt ett livsmedel med mycket antioxidanter vilket anses ha positiva effekter på hälsan.

Är blåbär dyrt? Färska kostar ca 80 kr litern på Möllevångstorget i Malmö. Men i relation till en påse lös godis så får man väldigt mycket mer för pengarna.

Det finns ett stort antal produkter i butikerna som innehåller fett som kroppen inte har så lätt att ta hand om. Vi kan kalla det härsket fett. Undvik därför följande och lägg i stället pengarna på färska bär:
Undvik sådant som småbröd och kex, kakmixer, chips, färdiga pajer, såser och dressingar, majonäs och pizza.

Exempel på bra fett källor är däremot olivolja, rapsolja, linfröolja, oliver, avocado och nötter. Således njut av fett på rätt sätt.

Kom också ihåg att det är inte vad du äter någon gång som påverkar livet, utan hur det ser ut i din vardag. Ät gärna bären i sin enkelhet med bara lite mjölk, grädde eller glass med god kvalitet.

Här kommer recept på blåbärspajen

Blåbärspajen
Ingredienser pajskal:
40g smör
2 dl keso
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl polenta
1 krm salt

Fyllning
1 burk kesella 250g
1 dl creme fraiche
½ dl brunt socker
rivet skall av en citron
1 liter blåbär

Gör så här:
Hacka ihop alla ingredienserna till pajskalet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila en timme i kylskåp eller över natten. ( Dubblera gärna ingredienserna till pajskalet och frys in till nästa gång )

Kavla ut degen till en cirkel och tryck ut i pajformen ( ca 24 cm diameter ). Sätt folieremsor runt kanten och förbaka skalet på 200 grader i 5 minuter. Låt svalna medan fyllningen förbereds.

Rör samma alla ingredienserna till fyllningen och rör till en smidig kräm.
Blanda blåbären med krämen och fyll pajskalet
Baka i 200 grader i 15-20 minuter
Låt svalna och ställ gärna svalt så att fyllningen stelnar.


Blåbär kan också vara alldeles gratis
Turen gick till Båstad där vi vandrade längs kusten och vidare upp på Hovs Hallar där vi frossade bland blåbärsrisen och fick blåa tungor. Nästa gång besökte vi Kullen och även där kunde vi dröja oss kvar i naturen och njuta av massor med blåbär

3 kommentarer:

Sophunny sa...

Jag gillar att du lägger in en hälso-aspekt på det hela, men samtidigt understryker att det är ok att äta onytigt ibland. Jag har förresten ett jättegott(!) recept på blåbärs-pannkakor innehållande grahamsmjöl, supergott att ha till en brunch:)

marirose sa...

Jag tar gärna del av dina blåbärspannkakor - villgärna testa och ha med det i bloggen

Anonym sa...

Jag har 2 blabars plantor planterade i krukor(de tycker om sur jord)som jag njuter av just nu. Det ar forsta aret vi kordar
sa det blir att vi plockar lite varje dag (utom Marcus forstass!.
Man maste ha minst 2 buskar for att det ska bli bar.
Leni