2009-07-05

Låt tomaterna gästspela i köket

Tomatsås från Sicilien
Ingredienser 2 portioner
½ dl skalad mandel
1 vitlöksklyfta
3 medelstora tomater
½ dl basilikablad
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar

Skär tomaterna i tärningar och hacka basilikan fint. Blanda ned hackad mandel och vitlöken och fräs i en gryta. Mixa allt tillsammans
Smaka av med salt och kajennpeppar
Servera med nykokt pasta och en sallad.


Tomater + Basilika + Mozzarella = Sant Skiva tomaterna och varva med skivad mozzarella.
Häll över olja och klippt basilika.


Tomatsallad med fetaost och oliver - KlassisktJag använder alltid oliver med kärnor eftersom jag tycker att det smakar mer. Enda gången jag köper urkärnade är till bakning – t.ex. foccatia bröd.

Ingredienser-4 portioner
4-6 tomater
Blanda rocculasallad och annan grönsallad t.ex. isberg.
150 – 200 g fetaost
15 svarta oliver med kärnor
3 msk olivolja
Färsk eller torkad timjan

Gör så här.
Skölj och skiva tomaterna
Skölj och strimla salladen och blanda med det skivade tomaterna
Dela fetaosten i små kuber eller smula den i salladen
Droppa över olivolja och strö över timjan
Servera med bröd

Tomat och paprikasoppa 4 portioner
En soppa vinner på att stå till sig. Är också lämplig att frysa in. Önskas en hetare tomatsoppa kan man spetsa med en tesked egen chilisås ( se nedan ) eller en tesked sambal olek. Servera ett gott bröd till.

Ingredienser
1 stor gul lök
1 potatis
1 röd paprika
Olivolja
10 st tomater
6 dl vatten
1 msk färskhackad timjan (eller annan örtkrydda t.ex. mejram )
salt och peppar

Gör så här:
Skala och hacka lök, potatis och paprika och fräs med olja i en stor gryta
Skär tomaterna i bitar och lägg dem i kastrullen
Späd med vatten
Lägg i timjan och låt soppan koka på svag värme i 5 - 10 minuter
Smaksätt med salt och peppar ( samt om så önskas med sambal oelek)
Mixa soppan så att konsistensen blir krämig
Koka upp soppan igen
Låt den gärna stå före servering

Chilisås
Slopa ketchup och den färdigköpta chilisåsen. Kan förvaras i en vecka i kylskåp – frys in resten i småportioner. Vid behov gör dubbel sats.


Ratatouille – 4- 6 portioner
Tomater är oumbärliga i denna rätt. Gott till det mesta.

Ingredienser
1 röd paprika
1 grön paprika
4 dl egen tomatsås ( se recept bas ovan )
1 aubergine
1 zuccini
3 msk olja
salt och peppar
1 lagerlad
några droppar tabasco

Beskrivning av recept
Skölj alla grönsakerna och skär i bitar.
Hetta upp en gryta med olja och låt grönsakerna puttra under lock i 10 minuter och utan lock i 10 minuter

Inga kommentarer: