2009-06-17

Blev det mycket matjesill över i midsommar?

Matjesill är fortsatt god sommarmat. Och dessutom billigt. Prova Matjesillpajen här nedan. Därefter följer en Gubbröra samt en Gremolata med matjesill som serveras med varm nypotatis. Grovt bröd, kavring och knäckebröd är alltid gott till matjesill.

Matjesillpaj – fyra portioner ( när det gäller pajskalet kan man också använda ingredienserna från inlägget ”Spenatpaj utöver det vanliga” se under maj månad, men tänk på att ingredienserna här är till 6 personer ). Matjesillpajen passar också för picknicken.

Ingredienser pajskal:
2 dl vetemjöl
1 dl fullkornsdinkel
50 g smör
1/2 dl keso
2 msk kallt vatten

Ingredienser fyllning:
Olja att steka i
2 gula lökar
2 rödlökar (spara lite lökringar till garnering)
1 kruka gräslök (spara lite gräslök till garnering)
2 burkar matjesill
1,5 dl riven ost (västerbotten, brännvinsost eller annan)
2 ägg
1,5 dl grädde eller mjölk (eller blanda)
Salt och peppar

Gör så här:
Blanda vetemjöl, fullkornsdinkel och margarin och arbeta med händerna till en deg. Avsluta med att arbeta in 3 msk kallt vatten.
Tryck ut degen i en pajform och låt den vila i 30 minuter i kylen. Sätt under tiden på ugnen på 225 grader.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

-Tillred fyllningen: Bryn gul lök, röd lök och gräslök. Låt matjesillen rinna av och skär den i mindre bitar.
-Blanda lök och matjesill och häll i pajskalet.
-Vispa ihop ägg och grädde (mjölk ) tillsammans med salt och peppar och häll över fyllningen i pajskalet.
-Strö över riven ost ( riv från egen ost ) och gratinera på 200 grader i 10-15 minuter
-Garnera med rödlöksringar och gräslök

Låt pajen svalna så att smakerna hinner sätta sig. Servera med kokt ägg och grovt bröd, kavring eller knäcke. Det passar också att göra en grönsallad med rädisor som tillbehör.


Varm gubbröra – 4 portioner.

Ingredienser:
1 rödlök
1 gul lök
2 burkar matjesill
4 hårdkokta ägg
1,5 dl hackade kokta avsvalnade rödbetor
Gräslök till garnering

Bryn löken tills den blir glansig. Tillsätt matjesillen skuren i mindre bitar. Hacka i de hårdkokta äggen och hackade rödbetor. Garnera med gräslök

Är perfekt på en bit knäckebröd. Toppa eventuellt med en klick creme fraice eller gräddfil samt nymalen svartpeppar.


Matjesill med gremolata – 4 personer

Ingredienser:
2 burkar matjesill – lägg upp bitarna på ett serveringsfat
Koka nypotatis med dill eller mynta till fyra personer

Gremolata – mixa alla ingredienserna i mixern och häll över sillen
1 dl pinjenötter
Rivet skal från 1 tvättad citron
1 dl finhackad persilja
3 msk finhackad färsk timjan
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och peppar

Servera med varm nypotatis. Kavring eller knäckebröd är gott till.

2 kommentarer:

Vardagsdemokrati sa...

Äntligen ! Härliga matjesrecept för oss som inte tycker om gräddfil,youghurt och annan sur grädde.
Bravo
Hälsningar Ann-Mari

Energia sa...

Helt underbar paj! Kul att äta matjessill på annat sätt!