Matjesillpaj – fyra portioner ( när det gäller pajskalet kan man också använda ingredienserna från inlägget ”Spenatpaj utöver det vanliga” se under maj månad, men tänk på att ingredienserna här är till 6 personer ). Matjesillpajen passar också för picknicken.
Ingredienser pajskal:
2 dl vetemjöl
1 dl fullkornsdinkel
50 g smör
1/2 dl keso
2 msk kallt vatten
Ingredienser fyllning:
Olja att steka i
2 gula lökar
2 rödlökar (spara lite lökringar till garnering)

1 kruka gräslök (spara lite gräslök till garnering)
2 burkar matjesill
1,5 dl riven ost (västerbotten, brännvinsost eller annan)
2 ägg
1,5 dl grädde eller mjölk (eller blanda)
Salt och peppar
Gör så här:
Blanda vetemjöl, fullkornsdinkel och margarin och arbeta med händerna till en deg. Avsluta med att arbeta in 3 msk kallt vatten.
Tryck ut degen i en pajform och låt den vila i 30 minuter i kylen. Sätt under tiden på ugnen på 225 grader.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
-Tillred fyllningen: Bryn gul lök, röd lök och gräslök. Låt matjesillen rinna av och skär den i mindre bitar.
-Blanda lök och matjesill och häll i pajskalet.
-Vispa ihop ägg och grädde (mjölk ) tillsammans med salt och peppar och häll över fyllningen i pajskalet.
-Strö över riven ost ( riv från egen ost ) och gratinera på 200 grader i 10-15 minuter
-Garnera med rödlöksringar och gräslök
Låt pajen svalna så att smakerna hinner sätta sig. Servera med kokt ägg och grovt bröd, kavring eller knäcke. Det passar också att göra en grönsallad med rädisor som tillbehör.
Varm gubbröra – 4 portioner.
Ingredienser:
1 rödlök
1 gul lök
2 burkar matjesill
4 hårdkokta ägg
1,5 dl hackade kokta avsvalnade rödbetor
Gräslök till garnering
Bryn löken tills den blir glansig. Tillsätt matjesillen skuren i mindre bitar. Hacka i de hårdkokta äggen och hackade rödbetor. Garnera med gräslök
Är perfekt på en bit knäckebröd. Toppa eventuellt med en klick creme fraice eller gräddfil samt nymalen svartpeppar.
Matjesill med gremolata – 4 personer
Ingredienser:
2 burkar matjesill – lägg upp bitarna på ett serveringsfat
Koka nypotatis med dill eller mynta till fyra personer
Gremolata – mixa alla ingredienserna i mixern och häll över sillen
1 dl pinjenötter
Rivet skal från 1 tvättad citron
1 dl finhackad persilja
3 msk finhackad färsk timjan
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och peppar
Servera med varm nypotatis. Kavring eller knäckebröd är gott till.
2 kommentarer:
Äntligen ! Härliga matjesrecept för oss som inte tycker om gräddfil,youghurt och annan sur grädde.
Bravo
Hälsningar Ann-Mari
Helt underbar paj! Kul att äta matjessill på annat sätt!
Skicka en kommentar