2009-06-23

När jordgubbarna blir billigare - Ät mer!

Jordgubbar är gott bara i sig själv. En del väljer jordgubbar med
mjölk och lite socker. Eller med vispgrädde och glass. Ibland kan det dock vara roligt att experimentera, men samtidigt bibehålla jordgubbssmaken. Här följer fyra enkla varianter.


1. Marinerade jordgubbar – 4 portioner

Ingredienser:
1 l färska jordgubbar
1 vaniljstång – skrapa ur kärnorna
Rivet skal och pressad saft från en citron
3 msk brunt socker
½ dl rostade pinjenötter

Gör så här:
-Snoppa och skiva jordgubbarna
-Rör samman vaniljfrön, citronskal och citronsaft med sockret.
- Blanda i jordgubbskivorna och låt dem marineras i en halvtimme.
-Fördela jordgubbsmarinaden på fyra små tallrikar. Dekorera med citronskal och färsk mynta
- Rosta pinjenötterna i en braspanna och strö över
Servera med vispgrädde


2. Jordgubbar och vinäger – 4 portioner
Ingredienser:
1 l färska jordgubbar
2 msk balsamvinäger
Dekorera med färsk mynta eller citron meliss

Gör så här:
Skiva jordgubbarna och lägg dem på ett fat. Häll på vinäger och dekorera med färsk mynta eller citronmeliss.
Fördela jordgubbsmarinaden på fyra små tallrikar.


3. Jordgubbar med limebasilika – 4 portioner

Ingredienser:
1 liter färska jordgubbar
2 msk pressad lime
1 msk brunt socker
1/2 dl finstrimlad basilika
3 dl vispgrädde
1 dl finhackad mandel ( skålla och skala som därefter finhackas )

Gör så här:
Skiva jordgubbarna. Rör ut sockret med limesaften och blanda med jordgubbarna.
Låt jordgubbarna marineras i en halvtimme.
Rör ner basilikan precis före servering
Fördela jordgubbsmarinaden på fyra små tallrikar.
Servera med vispad grädde och hackad mandel


Låt stå en stund innan servering

Inga kommentarer: