2009-05-11

VATTEN är människans absolut viktigaste och mest nödvändiga livsmedel

En hälsosam besparingsåtgärd kan vara att undvika läsk, coca cola, juicer och liknande. Många är framställda med konstgjorda sötningsmedel. Produkterna associerar ofta till frukt och föräldrar och barn luras att tro att fruktläsk är något positivt. Istället skapar det sötmaberoende och leder till onödig viktökning. Vill man öka i vikt kan man istället använda pengarna till att äta mat av god kvalitet. Personligen tror jag att dessa drycker hämmar smaklökarna. Dessutom är flaskorna skrymmande och tunga att bära hem varefter man skall öda tid på att panta flaskor.
Det handlar inte om vad man dricker någon enstaka gång om året, utan vad som konsumeras dagligdags och veckovis.


Vi har lyckan att ha tillgång till rent vatten som är gratis. Ställ en kanna i kylen och blanda i citron, lime eller tunna gurkskivor. Författaren gillar bäst med en skvätt vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger – det ger lite sting åt drycken och känns fräscht. Testa att klippa i lite mynta eller citronmeliss. Experimentera gärna och lägg i andra frukter i vattenkannan som tunna äppel- eller apelsinskivor. Vatten naturellt från kranen släcker också törsten.
Lime, citron, frukter och gurka är lämpligt att ha hemma eftersom de också kan användas flitigt i matlagningen.

Fundera också över hur alla plastflaskor med läsk transporteras över hela jorden. Plast har stor inverkan på vår miljö, bland annat på haven där stora mängder plastsopor ansamlas. Det bästa sättet att hjälpa till att rädda planeten är att spara energi och förbättra sätten att återanvända och återvinna all plast.

2 kommentarer:

Ann-Mari sa...

Jättebra att detta sprids. Detta har jag länge tillämpat och spridit i bekantskapskretsen.
Borde spridas till alla skolor och ungdomar.

Sophunny sa...

Jag håller med författaren. Här i min korridor i England är jag "den nyttiga" som alltid har grönsaker och inga onyttigheter i min mat! För mig är det vardag och det finns inget godare än nyttig, fräsch och hemmalagad mat. Fy för färdigmat!