2009-04-04

Kikärtor


Torkade baljväxter
 Baljväxter är ett proteinrikt och prisvärt komplement i kosten som bidrager till en längre mättnadskänsla

Kikärtor- kan användas till följande
1. Hummus – som röra eller dip-sås, passar till bröd och sallader
2. För att blanda i sallader
3.Till degvätska, se recept Baka bullar med sojabönor som degvätska
4. För att äta som snacks. Lägg kokta kikärtor i en långpanna och ringla över lite olja och salt. Rosta i ca 20 minuter på 250 gader (istället för dyra onyttiga chips).


Planering och förberedelse
Dag 1:
Lägg hela paketet ( ca 1 kg ) kikärtor i blöt över natten

Dag 2:
- Koka kikärtorna med salt.
- När kikärtorna är mjuka ta upp ca en fjärdedel. Frys in i små askar som är gott att blanda i sallader.
- Fortsätt koka resten ännu mjukare.
- Mixa ytterliggare en fjärdedel till en tunn soppa som skall vara till morgondagens bullbak. Alltså 7 dl degvätska. Ställ degvätskan i kylen över natten alternativ frys in.

Gör en hummus på resten enligt följande recept
- Mixa resten av kikärtorna ( med lite av vätskan och tillsätt vid behov mer vatten )
- Tillsätt 1 dl olivolja
 2-3 msk pressad citron,
4 pressade vitlöksklyfter
2 matskedar rostade sesamfrön
2-3 färska eller torkade chili ( men glöm inte sortera bort fröna inuti chilin), salt och peppar.

Konsistensen på homusen skall vara tjock. Beträffande smaksättning finns många varianter – så experimentera gärna.

Kikärtor som snacks:
 Rosta kokta kikärtor i ugnen med lite salt och olja

Exempel på andra torkade baljväxter som är billigt och praktisk att ha hemma är:
adukiböna, ögonböna, borlottiböna, bruna bönor, cannelinböna, fababöna, limaböna, linser, mungböna.
Läs mer om torkade baljväxter på sajten: http://www.fruktogront.se/modules/produkter/produkt.php?pageId=438

1 kommentar:

leni sa...

Humusen som jag gor har ingen olja i med nagot som heter Tahini(vet ej exakt stavning men sa ut talas det. Det finns dakert att kopa runt Molle afarerna.
Leni