2011-06-08

Hemmalagad tomatsås

Frossa i söta, goda och solvarma tomater gärna direkt från plantan för den som har tillgång till odling. Sen kan man fortsätta och laga rätter med tomater i det oändliga. Det finns mycket att göra med tomater om man har fler än dem som äts färska.
Tomat och basilika



Tomatsås – Bas

Personligen undviker jag tomaterkross på burk. Börjar man göra sin egen tomatsås är det svårt att sluta. Går dessutom bra att frysa in och därmed lätt tillgängligt. Spetsa vid behov med andra ört kryddor samt sambal olek eller en egen chilisås. Variera också med olika lökar t.ex. Tomatsåsen kan användas som pastasås eller till pizzan och till allehanda ting.


Tomatsås
Ingredienser – 4 personer
1 stor gul lök
8-10 tomater
2-3 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt och peppar

Färsk eller torkad timjan ( alternativ färsk basilika )

Gör så här
Skala och hacka gul lök och vitlök och fräs i olja i en gryta
Dela tomaterna i små bitar och låt fräsa med
Tillsätt salt och peppar
Låt puttra på svag värme 5 – 10 minuter
Tillsätt vatten vid behov
Mixa hela eller endast hälten av röran beroende på tycke och smak
Tillsätt färsk timjan
Improvisera gärna med olika kryddor

Inga kommentarer: