2011-04-24

Grillad elller ugnsstekt Citronkyckling

Grilla eller
ugnstekt kyckling
Ett okomplicerat recept sannolikt bekant och beprövat, men fullkomligt gott.

Utmaningen ligger snarare i att få kycklingskött med god kvalitet. Ett kycklingpris kan inte vara hur lågt som helst. Då bör vi reagera och ifrågasätta ätbarheten. Antibiotika-matade djur i sina hetsfabriker är först och främst oetiskt och heller inget för smaklökarna. Och se upp för vattenbesprutade kycklingfiléer. Det finns det gott om i butikerna.

Den kravmärkta kyckling som jag känner till kommer från Bosarp i Skåne. Här får kycklingarna delvis vara utomhus och slipper antibiotika. Sök fler seriösa producenter och öka efterfrågan. Således ställ krav!

Klicka längst ned och se Capoeira Sincronicidades hyllning till Energia !


Receptet är baserat på hel kyckling men genom att dela kycklingen kan grilltiden förkortas.
Kryddig kyckling



Ingredienser: 8 personer
2 kycklingar ( ca 1,7 kg per kyckling )
2 citroner
4 msk olivolja
4 tsk salt
2 msk paprikapulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Skrubba citronerna och skär dem i klyftor
Fyll kycklingarna med citornklyftorna
Det smakade
gott!
Bind ev ihop lårbenen för att hålla ihop
Lägg kycklingarna i en ugnssäker form
Gnid in dem med olja
Salta och krydda med paprikapulver
Grilla högt upp i ugnen ca 45-60 minuter eller tills köttet är helt genomstekt ( innertemperatur 70-75 grader)
Kontrollera genom att skära i köttet ( det får inte vara rosa )

Grillad kyckling kan passa som studentmat och servera då med förvällda varma  Honungglaserade rotfrukter. Oslagbart gott och inte så vanligt . Se i innehållsförteckningen under "rotfrukter".

Servera med persiljesalsa / smör . Se innehållsförteckning "salsa"

Inga kommentarer: