2010-11-30

Köttfärsgryta med lingon

Köttfärsgryta, ja just det, alltså Köttfärsgryta - inte köttfärssås.

Även linserna blir här en trevlig proteinkälla. En enkel uppskattad rätt full med nyttigheter. Enbären tillsammans med lingon och gelé står för smakkaraktärerna. Köttfärsgrytan kan med fördel tillagas dagen före. Dessutom är den helt mjölkfri för dem som har mjölkallergi.

 För att göra egen grönsaksbuljong se buljong i bloggens innehållsförteckning.

Längst ner - passa på att lyssna när Ray Charles sjunger Sinners´s Prayer med BB King. Mäktigt!



Ingredienser- 4 portioner

400g oxfärs
Rapsolja för tillagningen
1 medelstor purjolök
200 g champinjoner eller kantareller
2 dl röda linser
3 tärnade vitlöksklyftor
0,5 liter grönsaksbuljong ( kokt på t.ex. grönsaker och rotfrukter )
0,5 l havremjölk
3 msk soja ( t.ex. Tamari eller Shoyu från Renée Voltaire )
salt och svartpeppar
1 msk gelé
1 dl lingon ( om ej säsong välj djupfrysta )
8 st enbär


Gör så här:
Bryn svampen i olja och lägg i en skål
Gör därefter likadant med purjolöken
Bryn därefter köttfärsen i en större gryta
Tillsätt soya, enbären samt peppra och salta
Tillsätt purjon och svampen
Tillsätt buljongen och därefter linserna
Tillsätt havremjölk så att det blir en lagom konsistens
Låt det småputtra i ca 10 minuter
Tillsätt lingon och gelé
Tillsätt till sist havremjöl

Servera med basmatiris och en grönsallad

För alternativ se ris i innehållförteckningen







Inga kommentarer: