2010-06-17

Hemmabakade Hamburgerbröd

Undvik de sorgliga brödavdelningarna med onyttiga hamburgerbröd som inte innehåller mer än en tillfällig utfyllnad i magen. Kroppen behöver näringsämnen, inte fabriksproducerade tillsatser.
Att göra hamburgare är lika enkelt som att baka vilka bullar som helst. Använd dessutom fullkornsvetemjöl.

Satsa på bakglädje eller leta upp riktiga bagerier eller boulangerier som har bröd värda sitt pris.

Nedan kan ni också lyssna när Riche Havens sjunger "Tombstone Blues" i filmen I´m not there som handlar om Bob Dylan. Riktigt bra!

Ingredienser ca 10 bröd

• 25 g jäst
• 25 g smör
• 2,5 dl mjölk
• 0,5 tsk salt
• 2 tsk messmör ( välj ekologiskt om ni hittar ) eller 1 tsk brunt socker
• 7 -8 dl fullkornsvetemjöl
• Sesamfrön

Tillagning
1. Smält smör, häll på mjölken och messmöret
2. Värm allt fingervarmt.
3. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör ut det med jästen.
4. Häll på resten av degspadet, saltet, och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.
5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
6. Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.
7. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
8. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 min.
9. Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.
10. Sätt ugnen på 250 grader.
11. Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
12. Låt svalna under bakduk.

Se hur man kan göra egna Hamburgare i innehållsförteckningen.

Inga kommentarer: