2010-05-06

Marängtårta - behöver ingen passning

Marängtårta

Den här efterrätten är en succé och lätt att förbereda. I och med att marängen sätts in i ugnen skruvar man ner gradantalet till 0 och marängen bakas av sig själv.

Ingredienser:
4 äggvitor
½ tsk ättiksprit (12%)
3 dl socker
1 tsk bakpulver

Gör så här:

1. Lägg äggvitorna i en bunke och låt dem stå framme en stund så att de får rumstemperatur

2. Sätt ugnen på 225 grader

3. Rita en cirkel på bakplåtspapperet där marängskummet skall placeras

4. Tillsätt ättiksprit i äggvitan och vispa till ett fast skum

5. Tillsätt 2,5 dl av sockret i vitorna, lite i taget under vispning

6. Blanda bakpulvret i resten av sockret och vänd ner det varsamt i skummet

7. Klicka upp smeten innanför markeringen på papperet

8. Ställ in marängbottnen mitt i ugnen, bottnen gräddas medan värmen sjunker

9. Bottnen är klar när ugnen är kall och bottnen kan med fördel stå kvar över natten

10. Garnera efter eget val



Förslag på garnering:
  • Vispad grädde smaksatt med vaniljstång eller 1-2 msk calvados
  • Färsk frukt som hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär, kivi, vindruvor

Vet ni inte vad ni skall göra med äggulorna. Gå då in i innehållsförteckningen och under Citronparfait med honung.

Inga kommentarer: