2010-01-16

Risgrynsgröt! Javisst, nu med bär!

Har ni mer risgryn kvar? Koka mer gröt och ät med bär som hallon, jordgubbar, björnbär eller blåbär. Blanda gärna. Köp hem djupfrysta om det saknas i frysen. Bär är fulla av antioxidanter och anses skydda cellerna och dämpar för tidigt åldrande.

Själv använder jag Kung Markattas ekologiska risgryn eftersom gröten blir utomordentligt god. Det finns säkert fler bra sorter men detta är ett exempel på ett bra köp.

Gör så här till fyra portioner:
Koka 2 dl ris i 4 dl vatten med lite salt i 10 minuter
Tillsätt 8 dl mjölk och låt svälla på svag värme i 30-40 minuter + skrapet från en vaniljstång.
Låt även den skrapade stången koka med
Rör inte gröten förrän den är färdig
Sockra vid behov

Har ni tryckkokare så sparas såväl energi som tid.
Dessutom bibehålls smaker och näring väldigt bra i tryckkokare.

Gör så här:
Läs instruktionen för minsta mängd vatten i tryckkokare
Tillsätt vald mängd ris, vatten och salt i tryckkokaren
Koka upp och stäng av omedelbart och låt stå i 10 minuter
Tillsätt mjölk och vaniljstång och koka i 10 minuter.
Låt stå i fem minuter
När gröten får stå ett tag tjocknar den till

Inga kommentarer: