2010-07-29

Basilika Bröd

Blir fyra bröd eller två stora. Kvaliteten blir större om man använder Vetemjöl Special. Penslingen med filmjölk är en viktig detalj.

Basilikan trivs i sol och om den blir vattnad. Däremot gillar den inte blåst. Många basilika kryddor i köket kan verkligen få det att dofta.

Lyssna också på Angélique Kidjo när hon från albumet "Ivory Black Soul" sjunger Rafavela.

Ingredienser
50 g jäst
1 liter 37 gradigt vatten
1 msk salt
2 msk olja
1-2 dl finhackad basilika ( ev torkad men ta då lite mindre )
1 dl grahamsmjöl
2,5 liter vetemjöl Special
Till pensling: 2-4 msk filmjölk

Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke
Tilllsätt vattnet och rör så att jästen smälter
Tillsätt olja, basilika och salt
Häll i grahamsmjölet
Häll i det mesta av vetemjölet men sparar ca 1 dl till utbakningen
Arbeta degen kraftigt. Ev kan det behövas mera mjöl
Låt jäsa i 40 minuter

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig
Dela degen i fyra mindre eller två större bröd och forma dem avlånga
Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper
Gör några snitt i varje bröd
Låt jäsa ytterliggare 30 minuter
Sätt ugnen på 225 grader
Pensla bröden med filmjölk och grädda därefter på 225 grader i ca 25-30 minuter

Inga kommentarer: