2010-01-10

Ugnsgratinerad paprika med ris

Denna enkla kombination med grönsaker och ris kan ätas med både ögon och gom, speciellt om man väljer paprikor i olika färger. Lök anses också motverka sötsug och är kan därför med fördel ätas i någon form dagligen. Måltiden är helt vegetarisk och ger en trevlig omväxling. Den kan utökas med kött eller fisk.

Har ni lust med lite blues så är det bara att klicka in er längst ner och lyssna på Brownie McGhees röst och se hur han leker med gitarren. Han dog 1996 men kommer alltid att ha en given plats i blues fältet.

Ingredienser 4 personer
4 st stora paprika ( välj gärna olika färger )
2 dl långkornigt ris
1 dl olja ( olivolja eller kallpressad rapsolja )
1 gul hackad lök
½ hackad purjolök
2 hackade vitlöksklyftor
1,5 dl hackad persilja
Salt och peppar
3 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk soja ( gärna ekologisk eller Kikkomans japanska soy sauce)
2 dl riven ost av västerbotten, grevé eller cheddar.


Gör så här:
Fräs de tre olika lökarna samt persiljan i olja med salt och peppar
Tillsätt riset och fräs det tillsammans med löken en stund
Häll i lite vatten i taget och rör under tiden med slev så att riset inte fastnar
Sätt på lock och flytta ris blandningen från spisen och låt det dra ca 15 minuter

Dela paprikorna på tvären och fyll var och en med risblandningen
Lägg i en eldfast form
Täck varje paprikahalva med tomatskivor
Blanda tomatpuré och soja med vattnet och häll över de fyllda paprikorna

Täck formen med folie och grädda på 200 grader i 15 minuter

Ta av folien och strö över riven ost och gratinera ytterliggare i 10 minuter

Inga kommentarer: