2011-09-26

Älggryta med torkad svamp och alger samt berberis.

Grytor och höst hör ihop. Torkad svamp och alger är mycket fördelaktigt att ha hemma om de färska grönsakerna tryter. Dessutom ger det en väldigt god smak och tillsammans med viltkött, i det här fallet älg. Spetsat med berberibär och allt kommer allt till sin rätt. Servera gärna med jasminris och en grönsallad med tomat och persilja.
Älggrytbitar

Klicka längst ned och lyssna på när Willie Nelson och Bob Dylan sjunger duett.


 Ingredienser:
½ kg älgkött som grytbitar
Olja att steka i
2 – 3 msk soja t.ex. japansk soya t.ex. Renée Voltaire Tamari
Tokarde alger och svamp
tillsammans med vitkål, lök,
broccolibuketter
2 gula hackade lökar
2 dl torkad svamp
2 dl torkade alger
2 dl strimlad vitkål
4 dl broccolibuketter
0,5 – 1liter vatten
Salt och peppar
1 tsk brunt socker
3 dl gräddfil






Gör så här:
1. Börja med att lägga den torkade svampen och algerna i blöt var för sig några timmar innan. Före användningen häll i en durkslag och tryck bort så mycket vätska som möjligt

 2. Bryn nu löken långsamt och häll i vitkålsstrimlorna. Efter ca 5 minuter lägg i svamp och alger. Tillsätt soyan och därefter broccolibutetterna och låt alltsammans blandas på låg värme.Ta upp i en skål.

3.
Bryn nu älggrytbitarna. Salta och peppra samt tillsätt 1 msk soya
Späd vid behov med lite vatten
Tillsätt lök/broccoli och svamp/algröran och låt alltsammans puttra långsamt tillsammans ca 1 timme eller tills köttet känns mört
Späd med mer vatten
Tillsätt berberisbären ca 20 minuter innan grytan beräknas vara klar.
Tillsätt till sist gräddfilen och låt puttra med strax före servering
Älggryta med torkad svamp
och alger samt berberibrär
Berberibär




Inga kommentarer: