Denna välsmakande gryta får en fin syrlighet genom creme fraichen samtidigt som den finhackade rödlöken får en kryddande roll. Ett inslag i grytan är japansk soya. Ett förslag är den goda soyan Renée Voltaire Tamari.
Kantarellerna har här en självklar plats. Själv är jag inte svampplockare utan har fått dem som en gåva. Därför kallar jag dem för Andreas kantareller. Rätt torkad och förvarad svamp kan hålla i många år.
Ekologiskt kalvkött. Detta innebär att antalet djur anpassas till gårdens areal och att det finns en balans mellan djur, foder- och gödselproduktion. Kalvarna skall i första hand födas upp på samma gård hela livet för att undvika stress, transporter och smittorisker. Dessutom är utomhusvistelse för nötkreaturen ett krav.
Personligen äter jag oftast inte kött mer än en gång i veckan då jag mår bra ändå samt gillar fisk och vegetariskt. Dessutom är det klimatsmart att inte äta för mycket nötkött då det ökar växthusgaserna.
Nedan kan ni också lyssna på Jack Johnsons ANGEL, en av hans bästa låtar.
Ingredienser 3-4 personer
½ kg kalvkött skäres i grytbitar
4-5 scharlottenlökar
1 rödlök
5 vitpepparkorn
Färskmalen svartpeppar
Salt
½ dl äkta japansk soya ( Renée Voltaire Tamari )
5 dl torkade kantareller
0,5 dl creme fraice
Gör så här:
Bryn först löken mjuk för sig i en stekgryta och ta upp i en bunke
Bryn därefter kalvköttet i smör och krydda med salt och peppar
Häll i den finhackade rödlöken
Häll i charlotten löken, häll i soyan och vitpepparkornen
Salta
Låt brynas långsamt så att grytbitarna blir genomstekta
Späd ev. med lite vatten om vätska saknas
Häll i kantarellerna och creme fraichen och låt puttra ca 5 minuter
Ett gott ris av god kvalitet smakar bra till alternativt pressad potatis eller potatismos.
Samt en fräsch grönsallad och aldente kokta morötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar