2011-11-29

Blues Bagels


Blåbärsdeg
till Bagels
Blåbär och Blues blir Bagels.
Hittade denna hälsobringande variant på bagels på en brödblogg.

Baglar skall vara kompakta så arbeta gärna i mer mjöl än vad receptet anger om det går.

Beträffande jäsning så tänk på följande: Såväl själva degen som baglarna kan jäsas på mycket låg värme i ugnen, ca 40-50 grader. Där är det också dragfritt.

Klicka längst ned och lyssna på en annan Blues: Subterranean Homesick Blues med Bob Dylan.

Koka Bagels
Ingredienser ca 15 stycken
25 g jäst
5 dl vatten fingervarmt
3 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl rågmjöl
10 dl vetemjöl special i första omgången ( blåbären kräver mer mjöl - tillsätt efter behov )
2 tsk salt
1 msk olivolja
2 msk honung
Låt Bagelsbröden
rinna av
3 dl blåbär ( frusna eller färska )

Gör så här:
Ljumma vattnet fingervarmt
Rör ut jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, mjöl, salt, olja och honung
Bearbeta degen tills degen har blivit smidig och seg, och släpper lite från kanterna.
Tillsätt blåbären och bearbeta degen tills blåbären blandats ned i degen.
Tillsätt mer mjöl efter behov. Bagels skall gärna vara kompakta.
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen lätt.
Dela den i 15 bitar. Forma varje del till en bulle som du sedan formar ett hål i.
Tänk på att degen kommer jäsa, så gör ett större hål än du vill ha genom att sätta höger och vänster pekfinger i hålet och snurra.
Låt dem jäsa på bakplåtspapper i ca 40 minuter.

Bagels i Blues
Koka upp vatten i  en tillräckligt stor gryta
Lägg ner 1-2 bagels i vattnet och låt dem koka 1 min
Vänd dem och låt dem koka ytterliggare 1 min
Ta upp dem och låt dem rinna av på bakplåtspapper eller en handduk.
Pensla med ägg och strö vallmofrö
Grädda i mitten av ungnen ca 20 minuter på 175 grader


Inga kommentarer: