Att få sätta tänderna i en
Bagel är verkligen aptitretande. Det är värt att baka själv eftersom de kostar
en hel del att köpa styckevis.
Bagels recept innehåller ganska mycket mjöl och det
kan vara svårt att få in allt mjölet i degen. En degblandare kan underlätta.
Annars tar man så mycket mjöl det går och bageln blir kanske aningen mindre
kompakt, men det blir ändå gott.
Såväl själva degen som baglarna kan jäsas på mycket låg värme i ugnen, ca 40-50 grader. Se bild.
Klicka nedan och lyssna på Gillian Welch när hon sjunger Whiskey Girl.
5dl vatten
25g jäst
Knappt 1/2 dl sirap
2 tsk salt
1 msk matolja
13-14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
3 msk sesamfrön
Cirka 3 liter vatten till kokning
Gör så här:
Smula jästen i en bunke
Värm vattnet till 37 grader ( fingervarmt )
Häll över vattnet och låt jästen lösa sig
Tillsätt salt, sirap och olja
Tillsätt lite mjöl i taget
Arbeta degen för hand i minst 10 minuter eller ca 5 min med degblandare
Låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk i 60 minuter eller på låg värme i ugnen
Ta upp degen på mjölat bakbord
Skär degen i ca 12 bitar och rulla till ca 2 cm tjocka rullar
Tillverka en kringla och knip ihop den
Lägg nu baglarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 45 minuter
Koka upp vatten i en skapligt stor kastrull
Sätt under tiden ugnen på 175 grader
Sänk ned ett par baglar åt gången i det kokande vatten med hjälp av en tång
Ta upp dem på en handduk och låt dem rinna av
Lägg därefter tillbaka på bakplåten
Pensla dem med uppvispat ägg
Strö över sesamfrön
Grädda bröden gyllene under ca 25 minuter
Att få sätta tänderna i en
Bagel är verkligen aptitretande. Det är värt att baka själv eftersom de kostar
en hel del att köpa styckevis.
Bagels recept innehåller ganska mycket mjöl och det
kan vara svårt att få in allt mjölet i degen. En degblandare kan underlätta.
Annars tar man så mycket mjöl det går och bageln blir kanske aningen mindre
kompakt, men det blir ändå gott.
Såväl själva degen som baglarna kan jäsas på mycket låg värme i ugnen, ca 40-50 grader. Se bild.
5dl vatten
25g jäst
Knappt 1/2 dl sirap
2 tsk salt
1 msk matolja
13-14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
3 msk sesamfrön
Cirka 3 liter vatten till kokning
Gör så här:
Smula jästen i en bunke
Värm vattnet till 37 grader ( fingervarmt )
Häll över vattnet och låt jästen lösa sig
Tillsätt salt, sirap och olja
Tillsätt lite mjöl i taget
Arbeta degen för hand i minst 10 minuter eller ca 5 min med degblandare
Låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk i 60 minuter eller på låg värme i ugnen
Ta upp degen på mjölat bakbord
Tillverka en kringla och knip ihop den
Koka upp vatten i en skapligt stor kastrull
Sätt under tiden ugnen på 175 grader
Sänk ned ett par baglar åt gången i det kokande vatten med hjälp av en tång
Ta upp dem på en handduk och låt dem rinna av
Lägg därefter tillbaka på bakplåten
Pensla dem med uppvispat ägg
Strö över sesamfrön
Grädda bröden gyllene under ca 25 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar