2011-09-22

Enkla Bagels - grundrecept


Att få sätta tänderna i en Bagel är verkligen aptitretande. Det är värt att baka själv eftersom de kostar en hel del att köpa styckevis.


Bagels recept innehåller ganska mycket mjöl och det kan vara svårt att få in allt mjölet i degen. En degblandare kan underlätta. Annars tar man så mycket mjöl det går och bageln blir kanske aningen mindre kompakt, men det blir ändå gott. 

Såväl själva degen som baglarna kan jäsas på mycket låg värme i ugnen, ca 40-50 grader. Se bild.

Klicka nedan och lyssna på Gillian Welch när hon sjunger Whiskey Girl.


Baglarna jäser i
ugnen på låg värme
Ingredienser ca 12 bröd:
5dl vatten
25g jäst
Knappt 1/2 dl sirap
2 tsk salt
1 msk matolja
13-14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
3 msk sesamfrön
Cirka 3 liter vatten till kokning
Koka baglarna 2 minuter
på varje sida

Gör så här:
Smula jästen i en bunke
Värm vattnet till 37 grader ( fingervarmt )
Häll över vattnet och låt jästen lösa sig
Tillsätt salt, sirap och olja
Tillsätt lite mjöl i taget
Arbeta degen för hand i minst 10 minuter eller ca 5 min med degblandare
Lägg baglarna på
handduk och låt
rinna av
Degen skall vara stum och ganska hård
Låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk i 60 minuter eller på låg värme i ugnen



Ta upp degen på mjölat bakbord
Skär degen i ca 12 bitar och rulla till ca 2 cm tjocka rullar
Tillverka en kringla och knip ihop den
Lägg nu baglarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 45 minuter

Koka upp vatten i en skapligt stor kastrull
Sätt under tiden ugnen på 175 grader
Sänk ned ett par baglar åt gången i det kokande vatten med hjälp av en tång
Goda Bagels
Låt dem koka minst 2 minuter på varje sida
Ta upp dem på en handduk och låt dem rinna av
Lägg därefter tillbaka på bakplåten
Pensla dem med uppvispat ägg
Strö över sesamfrön
Grädda bröden gyllene under ca 25 minuter


Inga kommentarer: