2011-04-16

Anna-Karins Petit Cheux med påskgrädde

Rör med trägaffel
Petites Chaux - Det lilla kålhuvdet - en luftig bakelse där man kan leka med fyllning och vispgrädde. Passar till kaffet i påsk.

Jag tycker det är enklare att använda formar när jag gör petit chaux, i det här fallet silikonformar, som ej behöver smörjas och kan återanvändas.

Lyssna också nedan på Traveling Wilburys!

Lägg också märke till att vispgrädde går att frysa in om det skulle bli över. Tänk på att tina den med försiktighet. Här har jag bl.a. spetsat grädden med apelsin och citronsaft samt rivet skall. Det känns angenämt
att i första hand välja ekologiska. Hackad mandel kan också med fördel
förvaras i frysen. Undvik att köpa flagad mandel och dyligt som är både dyrt och smaklöst.

Petit Chaux i silikonformar



Ingredienser:
50g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
4 ägg

Exempel ingredienser fyllning: ( hjortronsylt, krusbärssylt, gelé, konserverad persika )

Exempel ingredienser fyllning av grädde: Apelsin, citron, avocado, mandel, brandy

Gör så här:
Koka smör och vatten i en liten kastrull

Små luftiga bakelser
Tillsätt mjölet och rör hela tiden kraftigt med en trägaffel tills det blir en jämn smet Ta av kastrullen från värmen/plattan
Rör i en minut så att smeten svalnar
Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje
Lägg bakplåtspapper på en plåt
Klicka i formarna till ca 15 bakelser
Grädda ca 20 min eller tills de är gulbruna
Obs! Öppna inte luckan under gräddning
Grädde med apelsin/citron
saft och rivet skal
Skär av ett lock och lägg på fyllning samt toppa med grädde enligt förslag nedan


3 dl vispgrädde - dela upp och vispa i olika skålar för att få olika smaker

Alternativ 1.

Vispa hälften av grädden med 1/2 dl pressad apelsinsaft + 1/2 dl pressan citronsaft. Blanda därefer i rivet citron och apelsinskal

Alternativ 2.

Grädde med
brandy och
hackad mandel
 Vispa grädden med 1/2 dl brandy. Blanda i 1/2-1 del hackad mandel

Alternativ 3.
Mosa en mjuk avocado och rör ut i lite av grädden så att den blir smidig. Vispa grädden och tillsätt avocadon. Tillsätt rivet citronskal. Se också i innehålsförteckningen under Påskpasssion med Avocadogrädde


Påsk Petit Chaux








Inga kommentarer: