2010-04-18

Ugnsgräddade jordärtskockor

Den här jordärtskocksgratängen gör sig väldigt bra tillsammans med ris
Till detta serverade jag rökt lax och aldente ång-kokta grönsaker. En måltid värd att bjuda på med många näringsämnen per kalori.

Ingredienser 4 personer:
1/2 kg jordärtskocker ( förkoka ca 10 minuter ev dagen innan för att spara tid )
1,5 dl jasminris
3 dl creme fraiche eller vispgrädde
Saften och skalet från 1 citron
4 vitlöksklyftor
1 handfull färsk timjan
1,5 dl färskriven permesan
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
1 tsk paprika kayennpeppar
1/2-1 tsk brunt socker
1 tsk muskotnöt
1/2 dl linfrö
Olivolja för att smörja formen

Gör så här:
Förkoka jordärtskockerna i lättsaltat vatten ca 5- 10 minuter med skalen på ev. dagen innan för att spara tid
Skala skockerna och lägg dem i en eldfast smord form
Skölj riset och strö över skockerna

Blanda creme fraiche (eller vispgrädde) med saft och skal från citronen, finhackad vitlök och hälften av timjanbladen
Riv osten och blanda i men spara lite för att toppa
Smaka av med salt, svarpeppar, kayennpeppar, socker och riven muskot
Häll blandningen över jordärtskockerna och riset
Rör samman linfrön med resten av osten och timjanbladen samt flingsalt och svartpeppar. Strö över gratängen.
Gratinera i 225 grader tills skockorna är mjuka och gratängen är gyllenbryn, ca 20-30 minuter

Inga kommentarer: