2011-11-15

Mannagrynspudding med Tranbär

God dessert
på mannagryn
En jättegod enkel dessert som kan förberedas dagen innan. Tranbären och kardemumma kapslarna är en trevlig kombination och mandeln ger lite tuggmotstånd i den annars så mjuka mannagrynen. Om man har tillgång till en Stevia växt kan dess blad klippas och användas som sötma.

Stevia - är flera 100 ggr sötare än socker så därför behövs bara lite grann. Växten kommer ursprungligen från Paraguay. Troligtvis så påverkar inte sötman blodsockret. Växten är också flitigt använd i Japan. Den finns numera att köpa runt om i kryddträdgårdar åtminstone här i Skåne.
Mannagryns
pudding

Klicka nedan så får ni höra Maria Gadu sjunga Shimbalaie

Ingredienser: 4 -6 portioner
4 msk smör
4 msk tranbär
2 dl mannagryn
4 krossade kardemummakapslar ( ta bort skalen )
1/2 dl socker samt ev lite klippta Stevia blad.
5 dl mjölk
4 msk hackad mandel

Gör så här:
Koka upp mjölken med sockret och kardemumman. Tag av från värmen
Värm smör i en större kastrull eller gryta och fräs tranbär och mannagryn i smöret
Häll därefter den varma mjölken över mannagrynsröran och tillsätt den hackade mandeln
Låt det blandas väl och absorberas
Koka på låg värme under omrörning tills mannagrynen svällt och all möjlken sugets upp
Lägg i sockerkaksform, gärna av silikon, så att massan formas
Låt stå kallt
Stjälp upp och garnera med klippta Steviablad

Servera med väl utvalda kex eller rån.

Inga kommentarer: