Kaffesmaken är omtumlande.
Stora torkade svampar blir ett bra komplement och kan köpas i de kinesiska livsmedelsaffärerna men även i andra välsorterade butiker. Torkade svampar är en delikatess och ger en extra fyllig smak. Lägg dem hela i grytan så att det får ta plats. Svamparna är dessutom rika på D-vitamin.
Nedan kan ni lyssna på Maria Bethãnia när hon sjunger Marinheiro Só som handlar om den ensamme sjömannen. Se också de färgstarka bilderna från Bahia Salvador.
Torkade kinesiska svampar |
½ kg rostbiff eller högrev ( alternativ ryggfilé )
Salt och peppar
2-3 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
4 hela morötter
1 påse stora torkade kinesiska svampar
4 dl vatten eller ekologisk buljong
3 dl rödvin
3 dl bryggt kaffe
Gör så här:
Lägg svampen i blöt minst en halvtimme innan
Skär köttet i lagom stora grytbitar
Brasiliansk kaffegryta |
Hacka vitlöksklyftorna i bitar
Skala morötterna
Bryn köttet i olja i grytan
Salta och peppra.
Lägg ner lök, vitlök och stek några minuter under omrörning.
Lägg i hela morötter
Späd med vatten eller egen buljong
Låt koka långsamt i ca 1,5 timme ( halvera tiden i tryckkokare )
Efter en halvtimme: lägg i de blötlagda svamparna utan att dela dem
Servera grytan med kokt ris och en fräsch grönsallad med blandade bönor ( svarta, vita eller kidneybönor )
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar